Köy Enstitüleri 77. Kuruluş Yıldönümü
22.04.2017
17:00

Aydınlanmanın ışığı hiç sönmeyecek!

Nilüfer Kent Konseyi, Nilüfer Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği ortaklığında düzenlenen ‘Köy Enstitüleri’nin 77. Kuruluş Yıldönümü’ etkinliği Konak Kültürevi’nde gerçekleşti. Etkinlik, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Bursa Şube Başkanı Jülide Akköprü, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Fehmi Enginalp konuşmasında, 'Köy Enstitüleri Türkiye için bir mucizeydi. Köy Enstitüleri açılışında dönemin Milli Eğitim Bakanı ve eğitimcilerinin çok büyük katkıları oldu. Enstitülerin açılmasıyla birlikte Türkiye'nin dört bir yanında Köy Enstitüleri ışığı yandı. Köy Enstitüleri'ni değerli kılan ilkelerin başında uygulamalı eğitimi benimsemesi, aydınlanmacı, özgürlükçü ve demokrasi felsefeleri vardı. Anadolunun dört bir yanına dağılan öğretmenlerimiz bu felsefeleri bir ışık gibi yaydılar.' dedi.

Mustafa Bozbey ise, 'İsmail Hakkı Tonguç ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel Köy Enstitüleri mucizesini gerçekleştirenlerdir. Köy Enstitüleri bir çok bilim insanı, eğitmen, araştırmacı ve öğretmen yetiştirdi. Köy Enstitüleri ile aydınlanma meşalesini elimize almıştık ve birileri bu ışığı bizim elimizden aldı. Bu durum bu topraklarda yaşayan insanlara büyük bir hakarettir. Eğer Köy Enstitüleri devam ediyor olsaydı, belki bugün bilim ve ekonomi de çok daha ileride olabilirdik. Ama biz bu ışığın sönmesine izin vermeyeceğiz ve güneşi takip etmeye devam edeceğiz.' dedi. Bozbey konuşmasının ardından, düzenlenen kompozisyon ve resim yarışmasına katılan gençlere katılımlarından dolayı teşekkür etti. Ardından Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Bursa Şube Başkanı Jülide Akköprü, derneğin kurucu başkanı Lemanser Sükan'a, tüm Köy Enstitüsü mezunu eğitimciler adına teşekkür plaketi sundu.

Eğitim Sen Bursa Şubesi adına Derya Şimşek ve Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona’nın konuşmalarının ardından, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitim Ana Bilim Dalı 2. Sınıflar Korosu ve Nilüfer Belediyesi Halk Dansları Topluluğu sahne aldı. Mustafa Bozbey, Öğr. Gör. Koro Şefi Çiğdem Yiğit'e ve seslendirdikleri güzel eserler için koroya teşekkür etti. Etkinlik, düzenlenen forum ve Sedat Akar’ın ‘Bozkırda Açan Çiçekler’ adlı Köy Enstitüleri konulu belgesel gösterimi ile son buldu. Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Yönetmen Sedat Akar'a emeklerinden dolayı teşekkür etti.

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…