Korubaşı halkı isyanda!
25.12.2015
13:00

Korubaşı halkı mermer ocağı istemiyor!

Korubaşı Mahallesi'nde yapılması planlanan mermer ocağı kapasite arttırma, kırma, eleme ve mermer işleme tesisine mahalleliden tepkiler yağdı. Hali hazırda kirlilik ve su kaynaklarının azalması problemleriyle karşı karşıya olan mahalle sakinleri köy meydanında bir araya geldiler.

Geçtiğimiz günlerde Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu öncülüğünde yapılan bilgilendirme toplantısının ardından bugün bir basın açıklaması düzenleyerek 'Köyümüzde mermer ocağı istemiyoruz, bunun için ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız' diyen mahalleliler, mahalle sakinlerinden Ahmet Kılıç'ın okuduğu basın açıklamasıyla tepkilerini dile getirdiler.

Değerli Basın Mensupları

Sizler aracılığıyla Bursa kamuoyuna, resmi yetkililer ve kurumlara içinde bulunduğumuz zor ve sıkıntılı süreci duyurabilmek için burada toplandık.

Tüm basın mensubu arkadaşlar ve başlayacak olan yaşam mücadelemizde birlikte olacağımız siz dostlarımıza geldiğiniz için teşekkür ediyoruz.

Korubaşı mahallesi Bursa'ya 45 kilometre ve bağlı bulunduğu Nilüfer İlçe merkezine 4,5 kilometre mesafede olan, doğanın, ormanların içinde bir yerleşim alanı.

Yaklaşık 300 nüfuslu ve yaklaşık 600 yıl önce kurulan ve günümüzde mahalleye dönüşen köyümüz bizler için çok değerli.
Su kaynaklarımızın kısıtlı olmasına rağmen geçim kaynağımız orman ürünleri, tarım ve hayvancılık.

Bölgemiz taş ve maden ocakları ile kuşatılmış durumda.Bu işletmelerin bize verdiği toz ve gürültü, yollarımıza verdiği zararlar , tarım alanları ve ormanlarımıza verdiği zararlar ve su kaynaklarımızın giderek azalması, bizim yaşam koşullarımızı gün geçtikçe zorlaştırmakta.

Bugün burada ne için toplandık ?

2009 Yılında bizlerin hiç haberi bile olmadan bir mermer şirketi Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığından köy arazilerimizin ve ormanlık arazinin içinde bulunduğu toplam 940 dönümlük alan için Mermer işletme ruhsatı almış.

Aldığı ruhsat 1500 metreküplük mermer üretimi için alınmış. Arazinin ruhsatına sahip olan alan SESE MAK isimli şirket şimdi de Mermer Ocağı Kapasite Artışı ve Taş Kırma Eleme Tesisi yapmak için harekete geçti ve bakanlığa ÇED Başvuru Dosyası sundu.

Bu projede yazılanlara göre mermer için üretim kapasitelerini BEŞYÜZBİN metre küpe çıkartmak ve yılda YÜZELLİBİN tonluk taş kırma ve eleme tesisi yapmak istiyorlar.

Yani kapasitelerini ÜÇYÜZOTUZÜÇ kat arttırmayı planlıyorlar.
Zaten toz duman kirlilik ve su kaynaklarımızın azalması problemi yaşarken artık bu köyde yaşamamız tamamen imkansız hale gelecek.

Yetkililere sesleniyoruz;

Bu bölge için, köyümüz ve doğamız için bir katliam anlamına gelen bu kapasite artışına sakın izin vermeyin.

Sayın Valimiz, Belediye Başkanlarımız, Bursa'nın tüm devlet kurumları ;
10 Aralık 2015 tarihinde İL MAHALLİ ÇEVRE KURULU olarak aldığınız karar ve attığınız imzaların arkasında durunuz.

Nilüfer, Yıldırım, Osmangazi, Gürsu, Kestel ve İnegöl ilçelerimizde yerleşim alanlarına yakın ve görülebilir konumda yeni kırma eleme ve taş ocağı tesislerinin kurulmamasına ve aynı bölgelerde mevcut tesislerin kapasite artışlarına izin verilmemesine, oy birliği ile karar vermişsiniz.

Bu durumda, yaşam alanımızı ve çocuklarımızın geleceğini daraltacak ve karartacak olan köyümüze DÖRTYÜZ metre mesafedeki mermer ocağı şirketinin bu kapasite artışı talebini de geri çeviriniz.

Köyümüzde mermer ocağı istemiyoruz. Bunun için ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız. Basına ve kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Korubaşı Mahalle Sakinleri

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…