Direniş Dünyayı Değiştirir mi?
14.06.2014
00:00

Nilüfer'de Özgürlük ve Demokrasi Günleri etkinlikleri Direniş Dünyayı Değiştirir mi? forumuyla sona erdi.

'Direniş'in Dünya Hali' 

İlk olarak “Direniş Genç midir?” forumuyla başlayan etkinlikler “Direniş Kadın mıdır?”, “Direniş Yeşil midir?” ve “Direniş Şiir midir?” forumlarıyla devam etti. “Kent Hakkı ve Katılım” forumuyla Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen konuklarla demokrasi ve katılımcılığın ele alındığı forumun ardından son olarak Direniş Dünyayı Değiştirir mi? forumuyla, direniş uluslarası boyutta masaya yatırıldı. 

14 Haziran Cumartesi günü direnişin simgesi haline gelen 3 Fidan Parkı'nda, uluslararası katılımla gerçekleştirilen forumda, Araştırmacı Yazar Foti Benlisoy'un moderatörlüğünde, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, Yönetmen Ümit Kıvanç, Gazeteci Yazar Ender İmrek ve LGBTİ Hakları Aktivisti ve Şişli Belediye'sinden Boysan Yakar ile, Türkiye'de direnişin dünü ve bugünü konuşuldu. Gezi olayları ve sonrasında, direnişin artık yaşamın her alanında olduğunu vurgulayan konuşmacılar, Türkiye'deki direniş hikayeleri ve yaşadıkları örnekleri anlattılar. 

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, kadınların verdikleri mücadeleler sonucunda yönetim kademelerinde yer almaya başladıkları ve eşit temsil haklarına ulaştıklarından bahsetti. 

Boysan Yakar da, 'Siz yoksanız, haklarınız da yok' sözünden yola çıkarak, LGBTİ bireylerin siyasi süreçlere katılımının artması ile görünürlük kazanıldığından ve Gezi süreci ile birlikte insanların önyargılarının kırıldığını gözlemlediklerini söyledi. 

Forumda, Brezilya'dan Latin Amerika Sendikalar Birliği Proje Koordinatörü Bülent Karadağ, Romanya'dan Mining Watch Romania Aktivisti Bradatan Tudor Lulian, Ukrayna'dan Aktivist Olexandra Riazantseva ve Almaya'dan Aktivist Marko Lorenz ve Samanta Klein, gerçek direniş hikayelerini anlattılar. 

Olexandra Riazantseva, Ukrayna'da yaşanan olaylar sırasında başından geçenleri kısa bir film gösterimiyle izleyicilere aktardı. Türkiye'de olduğu gibi, gözaltılar, yaralanmalar ve hatta ölümlerin yaşandığı olaylarda, kendisinin hayatını kurtardıktan sonra, hayatını kaybeden Ukraynalı bir genci anlatırken duygulu anlar yaşandı. 

Romanya'dan gelen B. Tudor Riazantseva, Bergama'da yaşanan çevre sorunlarından haberdar olduklarını ve Romanya'da yapılan bir forumda, Bergama ile ilgili belgesel gösterimi yaptıklarını ve insanların çok etkilendiğini vurguladı. 

Alman aktivistler ise, Avrupa'nın en büyük açık kömür madenini genişletmek için yapılan orman katliamını durdurmak için yaptıkları işgal eylemlerini anlattılar ve izlettikleri görüntülerle alkış topladılar. 

Simultane çevirinin yapıldığı forum, izleyicilerin sorularıyla devam etti ve konuklara plaketlerinin verilmesinin ardından sona erdi.

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…