Türkiye Kent Konseyleri Platformu
11.05.2015
15:00

Türkiye Kent Konseyleri Platformu 16. Genel Kurulu Alanya’da yapıldı.

Alanya Kent Konseyi’nin ev sahipliğini yaptığı Genel Kurul’a, çok sayıda Kent Konseyi katıldı. Yeni Yürütme Kurulu’nun belirlendiği toplantıda dönem Başkanlığı’na Alanya Kent Konseyi getirildi.

Genel Kurul’a Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu ve Kolaylaştırıcı Özlem Polat katıldı. Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi tarafından yürütülen Oyun Engel Tanımaz Projesi, Proje Koordinatörü Özlem Polat tarafından toplantıya katılan Kent Konseylerine iyi örnek uygulaması olarak sunuldu.

İki gün süren toplantının sonunda katılımcılar tarafından sonuç bildirgesi oluşturuldu.

16. TÜRKİYE KENT KONSEYLERİ PLATFORMU ALANYA GENEL KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

Türkiye Kent Konseyleri Platformu 16. Alanya Genel Kurul Toplantısı, Alanya Belediyesi ve Alanya Kent Konseyi ev sahipliğinde 9-10 Mayıs 2015 tarihlerinde gerçekleşti.

Toplantı gündemi kapsamında öne çıkan sonuçlar aşağıdaki gibidir;

- İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Süleyman ELBAN yaptığı konuşmada, Türkiye Kent Konseyleri Platformu'nun Yönetmelik kapsamında yapılabilecek değişiklik önerisinin önemli olduğunu vurguladı. Kent Konseyleri önerilerinde uzlaşarak oluşturdukları bir dosyayı Platform’a sundukları takdirde katılımın artması ve sorunların çözümü konusunda işbirliğinin mümkün olduğunu belirterek; konunun takipçisi olmak adına Platform Yürütme Kurulu'nun çalışma yapmasını önerdi.

- Kent Konseylerinin hukuksal statüsü ile ilgili olarak hukukçularla çalışma yapılması önerildi. Konuyla ilgili olarak Kent Konseyleri’nin çalışmalarını başlatmaları, bu çalışmaları da Platform içerisinde paylaşmaları gerektiği benimsendi.

- Kent Konseyleri’nde yerinden yönetim ve doğrudan demokrasinin hayata geçmesi adına mahalle örgütlenmelerinin desteklenmesi, mahalle ölçeğinde gerçekleşecek çalışmalar, forumlar, komiteler, meclisler vb. topluluklar kullanılarak uygulanan örneklerin incelenmesi ve konuyla ilgili olarak yönetmeliğe mahalle örgütlenmelerini destekleyen maddelerin konulması için tasarı hazırlanmasının gerekliliğinin altı çizildi.

- Tüm Kent Konseyleri yerel yönetimlerin karar süreçlerine çocuk katılımını sağlamak ve yerel yönetimlerde kendi ilgi alanları konusunda söz sahibi olabilmeleri için çocuk meclisinin mutlaka kurulmalıdır. Çocuk odaklı çalışmalarda çocukların araçsallaştırılmamasına özen gösterilmelidir.

- Kent Konseyleri Alanya Engelsiz meclisinin örnek projesinde olduğu gibi ,Engelsiz hayatın sağlanabilmesi adına şehir planlarına yapı ruhsatı verilirken mutlaka engelli erişimine uygun projeler olmasına dikkat edilmelidir. Belediyeler ilgili birimlerinde engelli duyarlılığını yansıtmalı ve Kent Konseyleri de engelli farkındalığını oluşturduğu meclislerinde konunun takipçisi olurken farkındalık çalışmalarına devam edilmesi benimsenmiştir.

Kent Konseyleri platformu paydaşları tüm toplantılarında, Genel Kurullarında çevre ve doğa konusunda farkındalıkla ve hassasiyetle çalışmalar yapmakta olup, yapılan çalışmaları takip etmektedir.
Son yıllarda ülke genelinde rant uğruna verimli tarım arazilerinden,doğal sit alanlarına kadar ,doğaya ve çevreye ciddi zararlar verildiğini görüyoruz .Türkiye Kent Konseyleri platformu olarak bu konularda bölgesel ve ulusal çapta eylemlerin yapılmasına, Yürütme kurulumuzun Çevre ve Şehircilik bakanlığına bilgi edinme kanunu kapsamında başvuruda bulunması önerilmiş ve platformumuzun Kent Konseyleri bileşenleri olarak Çevre ve doğa duyarlılığımız ülkemizin tüm bölgelerinde gösterilmeye devam edecektir.

-Kent Konseyleri Platformu demokratikleşme yolunda ülke demokrasimizin başta yerel yönetimler olmak üzere merkezi yönetimlerde de içselleştirilmesi hususunu önemsemektedir. Bu nedenle ülkemizi şimdiye kadar geriye götüren, halk iradesini yok sayan bir çok acının yaşanmasına ve ağır bedeller ödenmesine sebep olan darbeleri ve darbecileri kınamaktayız.Platform olarak Demokratikleşmeden ve Demokrasiden taraf olduğumuz bilinmelidir.

Basının ve Kamuoyunun Duyrulur…

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…