Nilüfer İklim Sözcüleri Barış Meclisi`nde buluştu
22.04.2022
19:33

Nilüfer`de bulunan ortaokul öğrencilerinden oluşan İklim Sözcüleri Nilüfer Belediyesi Barış Meclisi`nde bir araya geldi. İklim değişikliği konusunda çocuklar arasındaki farkındalığın oluşması için yapılan buluşmada, İklim Yılı çalışmalarına çocukların katılımını sağlamak amaçlandı. 28 okuldan 56 öğrencinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını, Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Eda Türkmen yaptı. Türkmen`in konuşması şöyle: ``23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun. Yarın burada Cumhuriyet meydanında yapılacak olan şenliğimize hepinizi davet etmek istiyorum.  Şenliğimiz saat 13.00`de başlayacak olup çeşitli atölyeler, müzik dinletileri ve eğlenceli gösteriler yapılacaktır. Size kısaca Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi`ni anlatmak istiyorum. Çocuk Meclisi Nilüferli çocukların bir araya gelerek toplantılar yaptığı, hem eğlendiği, hem öğrendiği hem de çocuklarla ilgili kararlar alınırken söz söyleme haklarının olduğu bir oluşumdur. Sizleri de Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisine üye olmaya davet ediyorum. Nilüferde oturan veya okuyan tüm çocuklar bizim doğal üyemiz ancak etkinliklerimizden haberdar olmak ve bizimle ilgili alınan kararlarda söz sahibi olmak isterseniz, Nilüfer Kent Konseyini arayarak üye olabilirsiniz.`` Eda Türkmen`in ardından Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi gönüllüsü Özlem Yılmaz konuştu ve buluşma ile ilgili detaylı bilgi verdi: Özlem Yılmaz; ``Nilüfer İklim Sözcüleri Buluşmamıza hepiniz hoş geldiniz. Nilüfer İklim Sözcüleri çağrımıza olumlu yanıt veren, okullarımıza, öğrenci arkadaşlarıma ve değerli öğretmenlerime çok teşekkür ederim. Ayrıca mektubuyla bugün bizim bir araya gelmemiz için çağrıda bulunan Nilüfer Belediye Başkanımız Sevgili Turgay Erdem`e de çok teşekkür ederiz. Nilüfer Belediyesi tarafından 2022 yılı Nilüfer`de İklim Yılı ilan edildi. Nilüfer Çocuk Meclisi olarak bunu önemsiyoruz. Biz de bu çalışmalarda var olmak, sözümüzü söylemek ve fikir üretip, emek vermek istiyoruz. Bugün bunun için buradayız. İklim değişikliğini durdurmak ve çevremizin daha yaşanılır olması, tüm canlıların sağlıklı bir şekilde barış içinde yaşaması için çalışmak tüm insanlığın görevidir. Güzel bir dünya için güzel bir çevre gerekir. Bu yüzden önce kendi çevremizden başlayarak sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Çevreye verilen zararların etkisiyle iklim krizinin sebep olduğu dünyanın pek çok yerinde ama en önemlisi ülkemizde çok şiddetli kasırgalar, seller, yangınlar meydana geldi. İsmi yeni konulan salgın hastalıklar ortaya çıktı. Üstelik sadece bunlar başlangıç.

Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi olarak bizler iklim krizinin bir çocuk hakları krizi olduğunu düşünmekteyiz. Çünkü çocuk haklarından biri de yaşanabilir temiz bir çevrede yaşama hakkıdır. İklim değişikliğinden en az sorumlu olan biz çocuklarız. Fakat bunun sonuçlarına en fazla katlanmak zorunda kalanlar da bizler ve bizlerin çocukları olacak.

Nilüfer`de iklim dostu bir yaşamı hep birlikte nasıl var edebiliriz? En başta yaşadığımız kentte iklim değişikliğine dair alınan kararlarda biz çocukların ve gençlerin de görüşünün alınmasıyla, yaşadığımız kentte daha fazla parkın, ağacın, yeşil alanın, trafiğe kapatılmış sokakların olması, kent içinde bisikletli ulaşımın artmasıyla, gündelik yaşamlarımızda ihtiyacımızdan fazlasını almayarak sorumlu bir tüketim, zararsız bir ulaşım şeklini (bisiklet ve scootera binmek gibi) tercih ederek. Arkadaşlarım yaşadığımız kentin doğasıyla tanışalım. Kentimizde yaşayan diğer tüm canlıları tanımaya yönelik çalışmalar yapalım. Uluabat Gölü`nde ve etrafında yaşayan çeşit çeşit canlıları öğrenelim ki onları koruyabilelim. Bu süreçte birlikte öğrendiğimiz her şeyi de okullarımızda arkadaşlarımızla paylaşarak Nilüfer`de iklim dostu bir yaşam kurabiliriz diye düşünmekteyim.

Her zaman bizlerin görüşlerine önem veren Belediye Başkanımıza, Nilüfer Kent Konseyi başkanımıza ve büyüklerimize fikirlerimizi söyleyerek, çalışmalarımızı başlatalım. Gelin hep birlikte eğlenerek, öğrenerek, düşünerek, önererek, farklılıklara saygı duyarak ve eşit bir şekilde Nilüfer`i Türkiye`nin en iklim dostu kenti yapalım. Nilüfer bizler büyüdüğümüzde de çocuklarımızın güleceği bir kent olsun!

Hepinize katılımınız ve katkılarınız için çok teşekkür ederim`` dedi.

Özlem Yılmaz`dan sonra ise İklim Sözcüleri, iklim değişikliğine dair fikirlerini, projelerini ve önerilerini anlattı.

Buluşmanın sonunda ise Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem kürsüye çıktı. Erdem`in konuşması şöyle: ``Sevgili çocuklar Nilüfer İklim Sözcüleri Buluşması`na hoş geldiniz. 22 Nisan ``Dünya Günü``nde, dünyayı korumak isteyen siz çocuklarımızla bir arada olmak, sizlerle geleceği konuşmak mutluluk verici. Biliyorsunuz yarın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bu özel günü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk sizlere armağan etti. Çünkü geleceğimiz sizlersiniz. Ben öncelikle hepinizin bayramını kutluyorum. Sevgili çocuklar, biliyorsunuz Nilüfer Belediyesi olarak 2022 yılını iklim yılı ilan ettik. Çünkü yaklaşan iklim krizini insanlar fark etsinler ve önlem almak konusunda düşünsünler istedik. Dünyayı kirlettik, doğal dengeyi bozduk ve iklimler değişmeye başladı.

Buna bağlı olarak tarımsal üretimin sağlıksız hale gelişi ve giderek yaklaşan gıda krizi gibi pek çok sorun gündeme geldi. İşte bu sorunlarla nasıl mücadele edeceğimiz konusunda sizlerin de fikirlerini almak üzere sizleri buraya davet ettik. Nilüfer`in iklim sözcüsü olmayı kabul ederek bu ilk buluşmaya geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Şu anda 27 okuldan toplam 54 iklim sözcüsü öğrencimiz burada. Sizler de artık farkındasınız ki iklim değişiyor ve dünyamızı kurtarmak için hemen harekete geçmemiz gerekiyor. Dünyamızı, atalarımızın mirası değil, siz gençlerin bize emaneti olarak görüyorum. Bu anlayışla gezegenimizi koruyup kollamak ve siz gençlere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak, bizim görevimiz.

İklim kriziyle mücadele konusunda sizin fikirleriniz çok değerli. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi olarak, siz iklim sözcüleri ile birlikte iklim kriziyle mücadele için neler yapabileceğimizi konuşalım, tartışalım ve kendimize bir yol haritası çizelim istiyoruz. Bu ilk toplantıyla bir giriş yaptık, yıl çok sayıda etkinlik düzenleyeceğiz. Bundan sonraki buluşmalara hazırlıklı gelin, çünkü sizin fikirlerinize de ihtiyacımız var. Unutmayın ki dünya bizim evimiz ve başka evimiz yok, o nedenle de dünyamıza iyi bakmalıyız. Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum.``

İklim Sözcüleri, ilerleyen günlerde daha geniş katılımlı bir buluşma yapmak adına sözleşerek günü tamamladılar.

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…