Bursa Kadın Platformu olarak Asya Pınar Üzümcü için sokaktaydık
12.03.2022
16:46

Bileşeni olduğumuz Bursa Kadın Platformu, katledilen Asya Pınar Üzümcü için sokaktaydı. Kestel`de gerçekleşen eylemde platform adına basın açıklamasını Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş okudu. Basın açıklamasının ardından eyleme katılan kadınlar, Asya Pınar Üzümcü`nün ailesiyle buluştu ve aileye üzüntülerini dile getirdi.

 

Basın açıklaması şöyle:

 

``Asya Pınar Üzümcü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nün hemen ertesinde 9 Mart`ta Oktay Hürmet tarafından katledildi. Asya, olay öncesinde de defalarca tehdit ve darp edilmişti. Uzaklaştırma kararı aldı ama bu uzaklaştırma kararının bittiği gün Oktay Hürmet, evine gelip Asya`yı öldürdü. Asya`nın annesi İfakat Evci`yi de ağır yaraladı. İfakat hala yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.

Asya daha o gün Oktay Hürmet`e dava açmıştı. Asya`nın davası bizim davamız. Onu bizlerden koparan Oktay Hürmet adil şekilde yargılanana, gerçek adalet sağlanana kadar durmayacağız.

Bursa Kadın Platformu olarak davanın takipçisiyiz! 

Asya, hayatta kalmak için mücadele edip uzaklaştırma kararı almış ve sosyal medya hesabından `SADECE YAŞAMAK İSTİYORUM` yazmıştı.

Katillerin sırtını sıvazlayan eril politikalar nedeniyle 2021 yılında 280 kadın öldürüldü, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. 

2022 yılının ilk gününden itibaren 71 günde 78 kadın katledildi.

Her gün en az 3 kadının öldürüldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Kadınları korumak yerine İstanbul Sözleşmesi feshedildi; şimdi de gözlerini 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun`a diktiler.

Bir kişi daha eksilmemek için; kendimiz ve birbirimiz için mücadele ediyoruz. 

Şiddet dolu evlerden ayrılıyor, defalarca şikâyet ediyor, koruma istiyor, bizleri tehdit eden erkeklerin engellenmesini istiyoruz. Yapmıyorlar! 

Ansızın değil, göz göre göre geliyor cinayetler. Kamu görevlileri görevini yapmıyor. Polis zamanında gelmiyor, kadınları yanlış yönlendiriyor, arabuluculuk yapıyor. Ölüme gönderiliyoruz. 

Bunlar yetmez gibi bir de İstanbul Sözleşmesi`ni feshettiler.

İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı hayatta olabilecek kadınların isyanıyla buradayız!

Devlet KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE AİLE İÇİ ŞİDDETİ ÖNLEMEK, KADIN CİNAYETLERİNİ ENGELEMEK ve KADINI HER ALANDA GÜÇLENDİRMEKLE görevlidir.

Bir kız kardeşimizi daha kaybetmenin acısıyla canımız yanarken, devleti kolluk kuvvetlerini ve mahkemeleri taahhüt ettiği görevleri yerine getirmeye çağırıyoruz…

Kadın Cinayetlerini önlemek, kadın cinayetlerinde asla ceza indirimi yapılmaması için her türlü yasal düzenlemeyi yapmak ve uygulamaya geçirmek üzere bir an önce gereğini yapmalıdır

Asya`nın katili İstanbul Sözleşmesi`ni bir gece yarısı fesheden, katillere ceza indirimi uygulayanlardır. Katillere güç veren; Erkek egemen zihniyetiniz, yasalarınız, eksik ve geç gelen adaletinizdir!

Cezasızlık politikasıyla faillere ortaklık eden devlet ve yargı bu şiddetin ve cinayetlerin suç ortağıdır. 

Bu yüzden diyoruz ki Kadın cinayetleri politiktir!

Erkek adalet değil, gerçek adalet için İstanbul Sözleşmesi`nden vazgeçmiyoruz!``

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…