8 Mart`ta `Asla Pes Etme` diyerek sesimizi yükselttik
08.03.2022
16:26

8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nde `Asla Pes Etme` diyerek yine alanlardaydık. Nilüfer Kent Konseyi önünden başlayan coşkulu yürüyüş, İhsaniye Kapalı Pazar Alanı`nda sonlandı. Barış Kadın Bandosu`nun keyifli performansıyla devam eden etkinlikte Kadın Meclisi Başkanı Serpil Altun ve Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer basın açıklaması yaptı.

 

Serpil Altun`un basın açıklaması şöyle:

 

``8 Mart, kadının insan haklarını dünyanın dört bir yanındaki kız kardeşlerimizle kutladığımız gündür. Geleceği, yenilenmiş bir umut ve canlılık duygusuyla inşa etmek için birbirimizi güçlendirdiğimiz; birbirimizin sesiyle çoğaldığımız gündür.  Uzun bir mücadele tarihi boyunca elde ettiğimiz hakların koruyucuları olarak onurlu yaşamı savunmak; eşit, adil ve özgür bir dünya çağrısı için bu 8 Mart`ta da sokaklardayız.

Bu 8 Mart`ı Afganistan`dan Filistin`e, Yemen`den Suriye`ye kadınların, çocukların ve sivillerin katledildiği, gölgesini her an yanı başımızda hissettiğimiz savaşın karanlığında kutluyoruz. Eril zihniyetin yarattığı bu karanlığı direnişleriyle aydınlatan, dünyaya barış umudu aşılayan bütün kadınları ve Ukraynalı kız kardeşlerimizi selamlıyoruz.

Geçtiğimiz yıl hiçbir hukuki dayanak olmadan verilen İstanbul Sözleşmesi`nin fesih kararı, biz kadınların yaşam hakkı başta olmak üzere en temel haklarımızın elimizden almaya çalışıldığı yıkıcı bir süreci başlattı. İstanbul Sözleşmesi`nden çekilme kararı ile kadın cinayetlerinin ve ev içi şiddettin artmasına rağmen önleyici ve koruyucu tedbirler uygulanmadı. 2021 yılında Türkiye`de 280 kadın öldürüldü, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. 2022`nin Ocak ve Şubat ayında 49 kadın öldürüldü, 49 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Kadınların yaşam hakkını korumak şöyle dursun, cezasızlık pratikleriyle failleri cesaretlendiren bu sistemi asla kabul etmeyeceğimizi her yerde haykırıyoruz! Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi tedbirlerin yanı sıra; kadınları maddi olarak güçlendirmesine kadar birçok hak tanıyan ve yıllarca süren kadın mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 sayılı kanun etkin uygulandığı takdirde kadınları koruduğunu biliyoruz. Kadınların etkin korunması için tedbir kararlarının uygulanmasını, sürecin takip edilmesini, devletin tüm birimlerinin kadınların haklarını korumasını ve görevini yerine getirmeyen kamu görevlilerinin cezalandırılmasını yüksek sesle talep ediyoruz!

Ekonomik krizin de kadınların üzerine daha fazla yük bindirdiğini ve eşitsizliği artırdığını görüyoruz. Kadınlar tüm bu yoksulluğun yanında bir de şiddetle mücadele ediyor. Kadın cinayetleri şüpheli hale getiriliyor. Boşanmak istediği için öldürülen yüzlerce kadın varken tek güvencesi nafaka olan kadınların nafaka hakkına göz dikiliyor. Her zaman söylediğimiz gibi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yol açtığı ayrımcılığın ağır sonuçlarıyla biz kadınlar hayatımızın her alanında karşılaşıyoruz. Evde, okulda, sokakta her yerde kadınların uğradığı şiddet ve istismarın son bulması için seferberlik çağrısında bulunuyoruz. Bizler işlerimize, okullarımıza, evlerimize giderken dikkatli olmak değil güvende olmak istiyoruz!

Her bir kadın cinayetinde bir iki günlük geçici sözlerle artık kadınların yaralarına çare bulamayacağını biliyoruz.

Bu 8 Mart`ta da haklarımıza saldıran erkek zihniyete karşı kadın özgürlüğünde ısrarcı olacağımızı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yok edecek politikalar üretilene kadar asla pes etmeyeceğimizi bir kez daha beyan ediyoruz. Patriyarkaya, kadın cinayetlerine, trans cinayetlerine, homofobiye, transfobiye, kadının emek sömürüsüne, yoksulluğa, tacize, tecavüze, hayatın her alanında eşitsizliğe karşı mücadelenin sembolü olan 8 Mart Kadınlar Günü`nde herkesi eşitlik için, insanca yaşam için, demokratik bir ülke için kadın dayanışmasını yükseltmeye çağırıyoruz.

 

Eşitsizliğe karşı asla pes etme!

Cinsiyetçiliğe karşı asla pes etme!

Ayrımcılığa karşı asla pes etme!

Umutsuzluğa kapıldığında asla pes etme!

 

Yaşasın 8 Mart!``

 

Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Altun`un ardından Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer açıklamada bulundu.

 

Açıklama şöyle:

 

``Mücadelemizin, dayanışmamızın ve kararlılığımızın simge günü olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nde her sene olduğu gibi sokaklarda, meydanlarda, alanlardayız. Dünden bugüne, bugünden yarına emeği ve yaşamı üreten biz kadınlar, eşit ve özgür bir dünya için mücadele ediyoruz.

Şiddeti, yoksulluğu, işsizliği, güvencesizliği, savaşı, ırkçılığı, gericiliği, cinsiyet ayrımcılığını en yoğun ve en ağır biçimde yaşıyoruz.

Kadını iş yaşamında, evde, sosyal alanlarda özgür ve eşit kılacak günler için yılmadan mücadele ediyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının kalıcı hale getirilmesi, 6284`ün etkin uygulanması için, aydınlık, eşit ve adil günler için buradayız. Tüm bu aleyhimize işleyen düzen değişene kadar asla geri adım atmayacağız!

Savaşın mağdur ettiği, yoksulluğun vurduğu, şiddete maruz kalan tüm kadınlar için buradan haykırıyoruz; asla pes etmeyin! Güçlüyüz, haklıyız ve bir aradayız.

8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun. Bizler birbirimize görünmez bağlarla bağlıyız, var olsun kadın dayanışması! Tüm kız kardeşlerimi saygı ve sevgiyle kucaklıyorum.``

 

Basın açıklamasının ardından RednBlack grubunun konseri ile devam eden etkinliğimizde kadınlar keyifli dakikalar geçirdi. Katılım gösteren, emek veren tüm kadınlara teşekkür ederiz. Asla pes etmeyeceğiz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…