Gençlik Meclisimiz, Küresel İklim Grevi için eylem yaptı
25.09.2020
13:57

6. Küresel İklim Grevi`nde, `iklim adaleti=sosyal adalet` demek için Nilüfer Halk Evi önünde Küresel İklim Grevi`mizi gerçekleştirdik. Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Genel Sekreter Emre Karagöz, Kadın Meclisi Başkanı Nergiz Döner, Yürütme Kurulu Üyesi Nilgün Alpak, Gençlik Meclisi gönüllülerimizin katıldığı eylemde basın açıklamasını Sude Muhtaroğlu okudu.

 Açıklama şöyle;

 ``Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi ve Bursa Fridays For Future Hareketi olarak örgütlediğimiz grevimizde iklim adaletini savunmak için sizlere seslenmek istiyoruz. Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi 15-29 yaş aralığındaki bireylerin yerel yönetim sürecinin parçası olmaları için hareket eden; ekolojik duyarlılığı, toplumsal yaşam bilinci ve sosyal adalet savunuculuğunu temel değer edinmiş gençlerin yer aldığı bir kurumdur. Bursa Fridays For Future Hareketi ise geleceği hakkında endişe duyan gençlerin; ekolojik yıkıma karşı yaşamı savunmak için bilimin arkasında birleştiği, siyasetin ötesinde, tarafsız ve herkesi kucaklayarak barışçıl çalışmalar yürüten bir harekettir. Bugün küresel çapta 6.`sını düzenlediğimiz Küresel İklim Grevi`nde sizlerle birlikte Nilüfer Belediye Binası önündeyiz. Dünyanın herkes için daha adil; doğanın, havanın, suyun herkes için daha temiz olduğu bir gelecek yaratmak için buradayız.

Grevimizin teması olan sosyal adalet kapsamında, ``eski normal``e dönülmemelidir; krizlere karşı dirençli, eşitlikçi bir gelecek için adil iyileşme sürecine girilmelidir. Ekosistemleri sadece bir kaynağa indirgeyen, ekonomik büyümeyi el üzerinde tutan tek tipleştirici kalkınma modeli terk edilmeli, kendine yeten, sıfır karbon bir geleceğe geçiş hemen başlatılmalıdır. Bu kapsamda halkın katılımını ve enerji demokrasisini gözetecek yeşil politikalar planlanmalıdır. Türkiye başta kömür olmak üzere, fosil yakıt bağımlılığından çıkış için çalışmalara başlamalı bu çerçeve içinde, fosil yakıtlara kamu bütçesinden aktarılan doğrudan ve dolaylı her türlü kaynak, adil bir enerji dönüşümünün gerçekleşmesi ve bu sektörün çalışanlarının olumsuz etkilenmemesi için kullanılmalıdır. İklim krizinin şu an yaşamakta olduğumuz ve yakın gelecekte yaşayacağımız etkilerine karşı önlem planları hazırlanmalı ve direnç geliştirilmelidir.

 

Bursa`ya temiz hava istiyoruz! İlimizdeki hava kirliliği probleminin kronik bir noktaya ulaştığı ve tüm yıla yayılmış bir sorun olduğu bilimsel raporlarla kanıtlanmıştır. Hava kirliliği göstergelerinden PM2.5 ve PM10 kirlilik parametresinin 2019 yılı ortalaması il ve istasyon bazında Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen limitin kat ve kat üzerindedir. Bursa`daki hava kirliliği probleminin çözülmeyen bir konu haline gelmiş olmasından endişe duymaktayız. Temiz havanın hak ve tüm canlılar için savunulacak bir talep olması bizleri harekete geçirmiştir. Bu bağlam içerisinde hava kirliliğine karşı yerel ölçekte hazırlanmış olan eylem planları derhal uygulanmalıdır. Hava kirliliğinin iklim krizi ile doğrudan bağlantısı kamu ve özel sektörün atacağı tüm adımlarda göz önünde bulundurulmalıdır. Dile getirdiğimiz talepler; ``hava kirliliği ve iklim krizine karşı mücadelede yerel adımları güçlendirecek, tüm canlıların ihtiyacı olan ekoloji odaklı yaşama geçişimizi hızlandıracak`` potansiyeli taşımaktadır.

 

İklim değişikliği ve hava kirliliği 21. yüzyılın en büyük problemlerinden birisidir ve halk sağlığı üzerinde de büyük tehdit oluşturmaktadır. Dünya sağlık örgütü verilerine göre dünyada her 10 kişiden 9`u kirli hava solumakta ve her yıl dünyada 7 milyon insan hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Şu anda virüsten dolayı taktığımız maskeyi, ileride hava kirliliğinden dolayı takmak istemiyoruz. Çevreyi, iklimi ve yaşamı göz ardı ederek, atılan adımların geri dönülmez etkileri bizleri doğal varlıklarımızı savunmaya, demokrasi mücadelesi vermeye ve bilimi kılavuz edinmeye bir kez daha sevk etmektedir. Bilime ve biz gençlere kulak verin. Bizler bugünün ortağı ve geleceğin sahibi olan gençler olarak herkes üzerine düşeni yapana kadar durmayacağız, taleplerimiz doğrultusunda mücadelemize devam edeceğiz. İklimi değil sistemi değiştireceğiz.``

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…