Nilüfer’de son söz vatandaşın…
26.10.2014
00:00

2009 yılında başlayan ve Türkiye’de bir ilk olan Mahalle Komiteleri, yeni temsilcilerini seçti. 26 Ekim 2014 Pazar günü, 64 mahallenin muhtarlıklarında kurulan sandıklara giden Nilüferliler, yeni mahalle temsilcilerini seçti.

Mahalle ölçeğinde yerel yönetim birimi oluşturmak amacıyla, vatandaşların karar süreçlerine katılımını sağlamayı hedefleyen komite seçimlerine büyük ilgi vardı.  Demokrasinin uygulanması amacıyla yapılan seçimlerde, 64 mahalleden aday olan yaklaşık 1200 kişi arasından temsilciler seçildi.  Gün boyunca sandığa giden 7509 kişinin oy kullandığı seçimlerde, 807 kişi seçildi ve yeni temsilciler belirlendi.

Sandığa giderek oy kullanan vatandaşa verilen çekiliş kuponları ve en çok oy kullanan mahallenin belirlenmesiyle ödüller sahiplerini buldu. İhsaniye Agora Çarşısı’nda yapılan Demokrasi Şenliği’nde, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Nilüfer Kent Konseyi Şazi Çavuşoğlu’nun, alana kurulan mahalle sandıklarından çektikleri kuponlarla, her mahalleden bir kişiye yarım altın,  %85,71 oy oranıyla katılım oranının en yüksek olduğu Ayvaköy Muhtarına ise çalışmaları sonucunda yurt dışı gezisi hediye edildi. Demokrasi Şenliği Yeni Türkü konseriyle keyifli bir şekilde sona erdi. 

Mahalle Komiteleri

-        Mahalle komiteleri ile ilgili, kota kurallarımız, doğal üyeler kimlerdir, temsiliyet kaç kişiyi bir kişi temsil edecek şekilde tasarlandı,

Seçilmiş üyeler arasında kotalarımızı uyguladık. Seçilenlerin 1/3 ü kadın, 1/3 ü genç, 1/5 i engelli ve 1/5 i LGBTİ mi diye bakıldı. Eğer değilse seçilemeyenler arasında en yüksek oyu alan genç, kadın, engelli ve LGBTİ bireyler kotadan seçilmiş olarak listelere alındı.

Doğal üyeler;

Muhtar, 4 asil aza, ibadethane derneği temsilcisi, mahallede ikamet eden okul aile birliği temsilcisi, mahallede ikamet eden ilkokul, ortaokul ve liselerin öğrenci temsilcisi, aile sağlığı merkezi temsilcisi ve mahalle özelinde faaliyet gösteren STK’lar (dernek, birlik. kulüp, kooperatif vb.)

Temsiliyet 30 Mart 2014 yerel seçimlerindeki seçmen listeleri baz alınarak yapılmış ve seçmen listelerindeki seçmen sayısı 300-320 arasında değişmektedir. Temsiliyet 300 kişiyi bir kişi temsil edecek şekilde tasarlanmıştır.

-        Mahalle komiteleri belediye dışında bir kurumun kararını etkiledi mi? Bu konuda bir örnek var mı?

Etkiledi. Büyükşehir Belediyesinin alanlarında kalan yollar ve kanalizasyonlarda mahalle komitesinin kararları doğrultusunda çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca Bursa Sağlık Müdürlüğü’nden aile hekimi ihtiyacı olduğundan talep yapılmıştır. Örnek olarak Kültür mahallesinde bulunan aile sağlığı merkezindeki 3 doktorun nüfusa yetmediği tespit edilmiş ve mahalle komitesi kararı ile 1 doktor daha talep edilmiştir. Komitenin bu kararını inceleten Sağlık Müdürlüğü talebi uygun bulup 1 doktor daha görevlendirmiştir.

-        Tanıtırken hangi sloganları kullandık, kaç günde, kaç personel, kaç kapı çaldı, kaç kişiyle görüştü,

“Nilüfer’de Demokrasi Şenliği Başlıyor, Nilüfer Mahalle Komiteleri Yeniden Seçiliyor”

“Aday Ol, Oy Kullan, Mahallen için Sen Karar Ver”

“Senin Mahallen, Senin Kararın”

Sloganlarını seçim dönemi boyunca kullandık. Toplamda 13 günde 15-20 personelle 64 mahallede 9.750 hanenin kapısı çalındı. Yaklaşık olarak 30000 kişiyle görüşüldü. Ayrıca Pazar yerlerinde, alışveriş merkezlerinde, kültür merkezlerindeki etkinlikler öncesinde broşürler dağıtılarak tanıtım yapıldı. Bilboard, led, raket gibi tanıtım araçları, televizyon ve gazete reklamları, sms, başkanın ev telefonlarına sesli mesajı gibi farklı iletişim araçları kullanıldı. Meslek Odaları, sendikalar, dernekler gibi yerler ziyaret edilerek Nilüferli üyelerin bilgilendirilmesi ve mahalle komitelerine üye olup oy kullanmaya yönlendirilmeleri konusunda destek istendi. 50 kurum/kuruluş ziyaret edilerek yaklaşık 50.000 kişiye ulaşıldı.

-        Katılımın en yüksek olduğu mahallede katılım oranı ve sayısı kaçtı?

Katılımın en yüksek olduğu mahalle Altınşehir Mahallesi 498 kişi oy kullanmış ve %5,23 oranı mevcuttur. Katılım oranının en yüksek olduğu mahalle Ayvaköy Mahallesi %85,71 ve oy kullanan 108 kişidir.

-        Kotaları ne kadar uyguladık(Kaç kişi kotalardan MK’ya girdi)

66 kişi kotalardan mahalle komitelerine girmiştir.

-        Kaç kişi aday oldu (kotaya dahil olanları ayrı olarak belirtsek)

1230 aday vardı. Bunların 379’u kadın, 743’ü erkek, 95’i genç ve 13’ü engelli adaydır. Mahalle Komitelerine seçilen aday sayısı 807’dir.

-        Kaç kişi oy kullandı,

7509 kişi oy kullandı.

-        Kaç sandık kuruldu,

64 sandık kuruldu. 840 ayrı pusula hazırlandı.

-        Seçimlerde kaç kişi çalıştı?

Seçim çalışmalarında 8’i teknik ekip olmak üzere 20 kişi saha çalışması yürüttü. Sandık günü 8’i kriz masasında, 17’si araçlarda, 85’i de sandık başında olmak üzere 110 kişi çalıştı.


Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…